DUHOVNI SMISAO: Nova godina

Na Novu godinu slavimo Mariju Bogorodicu. Djevica koja rađa dijete, slika je novoga i izvornoga koje po Bogu ulazi u ovaj svijet. Bog stvara nešto novo, to je poruka djevičanskog rođenja Mesije. Novo nije jednostavno nastavak staroga, tako da skeptičnost Knjige Propovjednika nije više primjerena: Ništa novo pod suncem, stoji u njoj. Ne, novo postoji. Bog je taj koji stvara uvijek novo.
Kad slavimo Novu godinu, osjećamo nešto od očaranosti novim, izvornim, netaknutim. Novo ima svoj vlastiti sjaj. Voziti novi automobil posebno je zadovoljstvo, nositi novu košulju, majicu, odijelo, haljinu uvijek znači ujedno se i osjećati novim, osjećati se ljepši nego u starim haljinama. U tome se krije i nada da sam novi čovjek, da se ponašam na novi način, da me drugi više ne poistovjećuju sa starim ulogama.

Novo vanjsko obilježje neka nas ohrabri da pokušamo iznova, da budemo novi prema drugima, da nađemo nove riječi, nove geste, nove reakcije, da idemo novim putevima. Na Novu godinu se nadamo da nove postaju ne samo naše haljine i naše uloge, nego čitava godina.

Upravo se na Novu godinu nadamo novomu početku. Postaviti novi početak za mene ima dva značenja. Jednom to znači da je novo u nutrini već tu. U tebi je duh Božji koji te u svakome trenutku obnavlja i čini u tebi novo. Kad u tišini osluhnem u sebe, slutim koje se nove mogućnosti u meni noalaze. Tu se javljaju nove ideje, slutnja da se odvažim za novo, da vježbam nove načine ponašanja. Ne moram sve činiti novo, nego moram vjerovati da je to već u meni. Potrebna je pozornost da bi novo, koje Bog u meni u svakome trenutku uzrokuje, i raslo i oblikovalo se. Drugo značenje novoga početka postaje vidljivo kad riječi „početi“ i „započeti“ bolje pogledamo. „Početi“ dolazi od „latiti se čega, dodirnuti, uzeti u ruku“. Želiš li početi iznova, moraš sam uzeti svoj život u svoje ruke. Preuzmi odgovornost za svoj život i uzmi život u svoje ruke. U svakom trenutku možeš započeti iznova. Samo moraš svoj život, takav kakav jest, prihvatiti, zgrabiti i oblikovati.
Sretna vam i dobra Nova godina.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content