DUHOVNI SMISAO: Darovi

Na Božić je za djecu uvijek bilo važno i darivanje. Danas mnogi upadaju u groznicu darivanja. Daruju ne zato što drugi nešto treba ili se raduje daru, nego da se pokaže dobar pred njim.
Mi jedni druge prisiljevamo da svojim darom nadmašimo drugoga. Ako nam drugi daruje više, uznemireni smo u svojoj savjesti. Ali takvo darivanje više nikoga ne veseli. Neki se žale da već sve imaju. Tada je prava muka ekološki zbrinuti darove.

Ipak, i te kako ima smisla da u prigodi Božića jedni drugima nešto darujemo. Prastara je to tradicija i ne treba je ukidati.

U Rimu su jedni druge darivali za Novu godinu. U srednjem vijeku je to bilo za Svetoga Nikolu ili Božić, kada je prije svega domaćin darivao svoje namještenike živežnim namirnicama. Ako Bog za Božić sebe dariva nama, primjereno je da i mi jedni drugima nešto darujemo. Darivanjem izražavamo da smo i sami darivani.

Njemačka riječ schenken izvorno znači dati nekomu nešto za popiti. Još i danas kažemo da drugome nalijevamo vino, darujemo ga da popije. Darivati, dakle, znači uliti nekomu tko je žedan, darivati ga da utaži žeđ. Tko nije žedan, ne treba mu ništa darivati. Danas više nismo ničega žedni, ni slatkiša, ni vina, ni haljina, ni kućanskih aparata. Jer svatko ima svega dostatno. Ali, svatko je od nas žedan ljubavi i ima potrebu biti cijenjen, priznat i vrednovan. Tako većina ljudi danas čezne za darom koji je izraz ljubavi. Kad u neki dar stavim svoje srce, ono dopire do drugoga, traži njegovu žeđ.

Neke obitelji se danas dogovore da jedni drugima neće darovati ništa jer imaju svega dostatno. U tome ima sigurno nešto zdravo, ali postoji i askeza darivanja koja je izraz nemaštovitosti. Darivati drugome nešto znak je ljubavi i živa odnosa. Dobiti od bake pletene čarape dar je dragocjenosti bakine ljubavi jer je u pletenju satkana ljubav kome čarape poklanja.

Razmisli kako ćeš svoje darivanje oblikovati u obdarenost. Možda možeš napisati pismo prijatelju, reći mu koliko ga cijeniš i što mu želiš. Takvo božićno pismo ne treba sadržavati uobičajene fraze. Možda možeš napisati nešto što se još nikada nisi usudio izraziti. Ili naslikati nešto, amaterski oblikovati i drugome darovati, i tako svojom darom utažiti njegovu žeđ za ljubavlju.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content