Dr. Beneš u Orahovici: Djeca nisu svjesna koliko im štete zbog opasnih sastojaka mogu naštetiti energetska pića i e-cigarete

U sklopu školskog Preventivnog programa, Osnovna škola Ivane Brlić – Mažuranić Orahovice organizirala je za učenike sedmih i osmih razreda iznimno korisno predavanje s više nego aktualnom temom konzumiranja energetskih pića i e-cigareta.

Predavanje je održao dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije koji je na zanimljiv i pristupačan način prezentirao sve opasnosti od konzumiranja energetskih pića i e-cigareta te “klasičnih” cigareta općenito. 

Naglasio je kako je na području VPŽ to iznimno veliki problem. 

-Obišao sam gotovo sve škole po županiji, održao niz predavanja i u svakoj školi sam vidio pune koševe energetskih pića, a ispred škole učenike kako “wiipaju” i tada sam predložio da ovakva predavanja održimo jer je iznimno važno reći djeci što zapravo konzumiraju.

Krenimo od e-cigarete, koja je pomodna stvar i koristi se umjesto klasičnih cigareta. Nažalost, sadrži nikotinske tekućine s raznim kancerogenim spojevima. Oni se nažalost još uvijek reklamiraju kao manje štetni u odnosu na spojeve u običnim cigaretama, što nikako nisu. Spomenimo da se uz nikotin ondje nalazi i formaldehid, koji se koristi kao sredstvo za balzamiranje. Zbog njih, ali i raznih drugih mješavina ništa od tih proizvoda ne smije se prodavati djeci – rekao je dr. Beneš te naglasio kako je u prošloj godini u Americi umrlo više od 2000 djece i mladih zbog e-cigareta, s teškim upalama pluća. 

Nama bi to trebalo biti upozorenje, rekao je dr. Beneš te u tom kontekstu izdvojio  i reklamiranje svih štetnih proizvoda, što vidi kao veliki problem. 

– Razne boje pića i dimovi ciljano se reklamiraju, kao da je riječ o modi, a ne o štetnom proizvodu. Djeca u ustima sakrivaju razne vrećice pomoću kojih apsorbiraju nikotin izravno u sluznicu, a zbog štetnih sastojaka dolazi do raka jezika i desnih – tvrdi dr. Beneš.

Upozoravajući na štetnost konzumacije energetskih pića, iznio je činjenicu kako na Odjelu pedijatrije virovitičke Opće bolnice često dolaze djeca koju “boli u prsima” upravo zbog konzumacije takvih pića. 

-Uglavnom je tu riječ o miješanju energetskih pića s alkoholom. Već i samo korištenje energetskih pića sa sobom nosi ogromnu štetu. Djeca ih piju prije treninga ili utakmica, idu se baviti sportom i onda im se događa da se na igralištima ‘sruše’. Zna biti ozbiljnih problema. U našoj županiji, ali i širom Hrvatske besramno se djeci i mladima prodaju energetska pića i e-cigarete. Čvrsto stojim iza toga da to djeci treba zabraniti, zbog njihovog zdravlja i normalnog života – zaključio je dr. Beneš.              

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content