ŽO SDP VPŽ: Nezadovoljni rješenjem brze ceste, premalim rastom mirovina kao i pristupom problemu afričke svinjske kuge

Županijski ogranak SDP-a Virovitičko-podravske županije održao je danas (četvrtak) konferenciju za medije u kojoj je, između ostalog, bilo riječi o brzoj cesti, Sirani, afričkoj svinjskoj kugi, prijevremenim izborima za Gradsko vijeće grada Orahovice, kao i mirovinskoj  reformi koju SDP predlaže na nacionalnoj razini.

Na konferenciji kojoj su teme bile „SDP-ova mirovinska reforma” i “Pad Slavonije” govorili su Mate Vukušić, predsjednik ŽO SDP-a za VPŽ, Rade Medenica, predsjednik SDP-a Orahovice i član Glavnog odbora SDP-a kao i Sabina Glasovac, potpredsjednica Sabora RH i potpredsjednica SDP-a.

Mate Vukušić izrazio je pritom nezadovoljstvo rješenjem brze ceste od Vrbovca do Virovitice. Rekao je kako je riječ o projektu koji je “dosad otvaran 11 ili 12 puta, kao i to da iako su radovi u tijeku, dva traka brze ceste koja se grade neće riješiti problem količine prometa u smjeru Slavonije.” 

-Još prije 15 godina studija koju je proveo Prometni fakultet pokazala je kako su potrebna četiri traka upravo zbog zagušenosti prometa. Mislim da se broj vozila u tom periodu nije smanjio, naprotiv – rekao je Vukušić.

Osvrnuo se na Siranu, odnosno županijski Centar za istraživanje u mljekarstvu, koji nije ispunio svoju svrhu i opet je na svojevrsnom početku, iako je u njega uloženo oko 40 milijuna kuna, rekao je. S područja naše županije nije otkupljena ni jedna litra mlijeka domaćih proizvođača, već je ono dolazilo iz Slovenije, upozorio je Vukušić. Podsjetio je i na Tvornicu šećera zbog koje je Virovitica izgubila važan dio privrede, rekavši kako je nekadašnja šećerana danas djelomično rasprodana i izgubila je svoj potencijal.

Kritizirao je i način na koji se Vlada nosi sa saniranjem posljedica afričke svinjske kuge, rekavši kako nema konkretnih mjera i smjernica za uzgajivače kao ni planova za budućnost koji bi im osigurali opstanak proizvodnje u narednih pet godina.

IMG_1656-Custom

Na ove teme nadovezao se i Rade Medenica, koji je rekao kako im u ovom trenu od Orahovice do Zagreba, koji su udaljeni nešto više od 200 kilometara, treba najmanje četiri sata. Dva traka brze ceste, smatra, smanjit će tu udaljenost, ali i dalje ostaje povezanost sa ostatkom Slavonije, koja je također važna.

-Ovakva brza cesta koja se sada gradi nama nije potrebna, ako ne uključuje i nastavak prema Slavoniji – rekao je.

Osvrnuo se na prijevremene izbore za Gradsko vijeće grada Orahovice koji su održani za vikend i na kojima je SDP dobio jednak broj vijećnika kao i HDZ: četiri.

-Građanima je dosta politike nečinjenja, ponosan sam na rezultate i nadam se da će se što prije konstituirati Gradsko vijeće. Zanima nas javni interes, ne koalicije, fotelje, već da se grad odblokira. Svi projekti koji se danas realiziraju u Orahovici su rezultat našeg rada i naše pameti, a jedini s kojim nismo zadovoljni je uređenje Jezera Orahovice, zbog kojeg smo morali dići kredite jer ga jedan grad poput Orahovice sam ne može pratiti – rekao je Medenica.

IMG_1689-Custom

Sabina Glasovac predstavila je mirovinsku reformu kako ju vidi SDP, naglasivši da danas u Hrvatskoj umirovljenici najteže žive. Rekla je da su cijene u posljednje tri godine za umirovljenike, kojima košaricu potrošnje uglavnom čine režije i hrana, narasle za više od 35 posto te da je Hrvatska danas na začelju EU po sredstvima koje isplaćuje za umirovljenike.

-Nažalost, porast mirovina nije pratio rast cijena, što znači da Vlada sa svim mjerama koje je ponudila građanima i umirovljenicima nije uspjela nadoknaditi ono što im je inflacija urušila. Oslabila im je kupovnu moć i narušila životni standard. Da se proračun ne puni, to bi bilo razumljivo, ali to nije tako – rekla je Glasovac i dodala kako je SDP više puta pokušavao pogurati mirovinsku reformu u kojoj bi se „novac, kojeg ima u proračunu, usmjerio i na umirovljenike“, ali da Vlada njihov prijedlog nije usvojila.

Objasnila je da SDP želi trajno povećanje mirovina po kojem bi se u četiri godine prosječna mirovina koja sada iznosi 500 eura povećala na 750 eura, pri čemu bi se obračun mirovina vezivao ne samo uz inflaciju, već i rast bruto plaće.   

-U tom modelu najviše bi rasle najniže mirovine, a najviše, poput mirovina saborskih zastupnika i druge mirovine po posebnim propisima, bi rasle najmanje. Umirovljenicima ne trebaju mrvice, već mirovina s kojom će moći živjeti, a ne preživljavati u Hrvatskoj – zaključila je Glasovac.   

(www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content