“ZLATNA ŽLICA” Najbolji med, od medljikovca, ima Ivan Dodigović iz Košutarice kod Jasenovca

U sklopu manifestacije „Jesen u gradu“, danas (subota) su dodijeljena priznanja pčelarima, kao i nagrada “Zlatna žlica”, koju je za med od medljikovca dobio Ivan Dodigović iz Košutarice kod Jasenovca. 

Ove godine na 18. Županijskom i 15. Međunarodnom ocjenjivanju meda proizvođači su osvojili 20 zlata, 23 srebra i 5 bronci. 

Najbolji med, Ivana Dodigovića imao je 19,72 boda, drugi najbolje ocijenjeni je bagremov med Gordane Jusup iz Orahovice, a slijedi bagremov med OPG-a Jakupec iz Pitomače. 

Župan Igor Andrović, uz nazočnost županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka, pčelarima je dodijelio priznanja i čestitao na upornosti u nastavku proizvodnje meda u teškoj godini kao što je ova. 

viber_slika_2023-10-14_10-39-11-134-Custom

-Za ocjenjivanje meda ove godine stiglo je 49 uzoraka, nešto manje nego prijašnjih godina, ali sasvim razumljivo, s obzirom na sve vremenske uvjete koji su ovu godinu obilježili. U proljeće su to bile obilne kiše, koje su pogodile našu županiju, pa smo iz tog razloga proglasili i elementarnu nepogodu. Med je unatoč svim izazovima za pčelare dosta dobre kvalitete i svima im čestitam na uspjehu – rekao je župan. 

Da mu “Zlatna žlica” puno znači u vidu prepoznate kvalitete u proizvodnji meda te da mu je poticaj za jednako dobar nastavak u pčelarstvu, rekao je nagrađeni Ivan Dodigović. 

-Imam stotinjak košnica, a pčelarstvom se bavim od 1985. godine. Proizvodimo med od bagrema, amorfe, kestena i šumski med, godišnje zna biti između jedne i tri tone. No ove godine vrijeme je bilo jako loše, kad god je trebalo mediti, padala je kiša. Pokušali smo i s ispašama, ali i dalje možemo očekivati da će meda biti 50 posto manje nego prijašnjih godina – ističe I. Dodigović koji kaže kako ovu ukusnu i zdravu namirnicu prodaju isključivo na kućnom pragu. 

Podsjećamo, ocjenjivanje je održano u organizaciji Virovitičko-podravske županije, grupacije pčelara HGK-Županijske komore Virovitica i Udruge pčelara Virovitica. U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici odradila ga je stručna komisija u sastavu – Dragan Bubalo, Mirjana Špehar, Ljubica Kravarščan, Nela Drača, Gordana Hegić, Saša Prđun. (www.icv.hr, mlo, vpz.hr, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content