Održana prezentacija Programa POS-a u gradu Virovitici: U planu je izgradnja 36 stanova

Danas (četvrtak) je u vijećnici Grada Virovitice održana prezentacija Programa društveno poticane stanogradnje (POS) sa svrhom informiranja zainteresirane javnosti za kupnju stana iz Programa društveno poticane stanogradnje u gradu Virovitici.

Nakon što su sve okupljene ispred Grada Virovitice pozdravile zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac i pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović, uslijedila je prezentacija Programa POS-a u gradu Virovitici koju su predvodile predstavnice Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Antonija Strbad i Marina Matković.

APN zajedno s komercijalnim bankama u svojoj ponudi ima nekoliko programa, a na tržištu najčešće prevladava program A koji podrazumijeva društveno poticanu stanogradnju (Program POS). Jedan od razloga zašto je ovaj program zaživio je velika sinergija između jedinica lokalne samouprave koja prepoznaje potrebu mladih stanovnika da riješe svoje stambeno pitanje, te priuštivost stanovanja kroz izgradnju višestambenih zgrada po povoljnijim uvjetima. Sam program A nudi građanima RH rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih, prvenstveno po pitanju cijene, kreditnih uvjeta i rokova otplate.

Prije same prezentacije predstavnici Grada i predstavnici APN-a obišli su zemljište u ulici Hrvatskih branitelja u Virovitici (Južni blok) na parceli k.č.br. 2012/1, k.o. Virovitica-centar, koja je u vlasništvu Grada Virovitice.

– U planu je izgradnja 36 stanova pri čemu će kvadratura stanova biti formirana u skladu s potrebama prijavitelja. Na prvom javnom natječaju prijavilo se 27 prijavitelja koji ispunjavaju uvjete i koji su uvršteni na Konačnu listu reda prvenstva. Na prijedlog APN-a raspisali smo još jedan javni natječaj pri čemu se s današnjim danom prijavilo 15 prijavitelja. Početak radova očekujemo u proljeće nakon što ishodimo sve potrebne dokumente, sklopimo predugovor s APN-om i reguliramo sve odnose – istaknuo je Dražen Betlemović iz ureda gradonačelnika.

Podsjetimo, Grad Virovitica u cijenu stana neće uključiti cijenu zemljišta, projektne dokumentacije, kao ni izgradnju komunalne infrastrukture. Zbog benefita koje Grad Virovitica omogućuje, odnosno troškova koji neće biti uračunati u cijenu stana već ih Grad preuzima na sebe, moguće je da cijena bude i niža od maksimalne po POS-u, a trenutno cijena stana sukladno odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji ne smije biti viša od 1.489,50 €/m2.

Izgled i tlocrt stanova iz Programa POS-a utvrdit će se po okončanju ponovljenog Javnog natječaja te sukladno iskazanim stambenim potrebama prijavljenih osoba. Rok za prijavu na natječaj je do 27. listopada, a ukoliko Grad prepozna potrebu postoji i mogućnost produženja roka prijave.

(www.icv.hr, iv, foto: Grad Virovitica)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content