Jedan dan s Bibliokombijem – “knjižnica na kotačima” za sve generacije

Unatoč kišnom početku još jednog radnog dana, Bibliokombi beskompromisno izlazi na cestu s ciljem da žiteljima ruralnih naselja Virovitičko-podravske županije omogući uživanje u omiljenoj knjižničnoj građi koja im nije uvijek dostupna.
Voditeljica Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije Elena Vampovac i vozač bibliokombija Ivan Salajić svoje radno vrijeme započinju u garaži starog Vatrogasnog doma koju im je osigurao Grad Virovitica, uslijed potrebe izvođenja ovog projekta. Naime, projekt “Potrubi za knjigu” nastoji stanovnicima slabije prometno povezanih područja VPŽ omogućiti dostupnost knjižnične građe i sudjelovanje u mnogobrojnim kulturno-obrazovnim aktivnostima.

Ne tako tipično radno mjesto opisuje nam voditeljica ovoga projekta:

– Super nam je, osjeti se da je ovo ipak nešto drugačije i nije nam svaki dan isti. Vrlo je dinamično i vrijeme zaista brzo proleti. Nemamo osjećaj da smo “u garaži”, dobro smo opremljeni. Što se opisa posla tiče, rad s korisnicima je više-manje svugdje jednak. Ono što je ovdje atipično za rad jednog knjižničara jest svaki dan nova lokacija, što svakako pridonosi toj dinamici posla zbog koje radno vrijeme brže prolazi. Svima nam je zabavno, a pojam “dosadno” kod nas ne postoji – rekla je Elena.

Danas (srijeda) su na rasporedu bila naselja Vukosavljevica, Turnašica, Sedlarica, Velika Črešnjevica i Grabrovnica. Naime, ova “putujuća knjižnica” ušla je u drugi ciklus svoje “mini turneje” po našoj županiji. Obilaze 38 stajališta na području 13 općina i 25 naselja, u periodu od dva tjedna.

– Za sad nema prevelike razlike u odazivu između ova dva ciklusa; korisnici dolaze vraćati stare i posuđivati nove knjige. Čitaju – neki više, neki manje. Oni spretniji uspiju pročitati posuđeno za dva tjedna. Većina ih knjige vrati na vrijeme, onih zaboravnih izuzetaka je mali broj – objašnjava voditeljica Elena Vampovac i dodaje kako su se, za sada, po odazivu najviše izdvojili Zdenci. Uz đake koji se standardno okupljaju oko Bibliokombija, mještani Zdenaca došli su u dosad najvećem broju.

Iako radno mjesto ovog projekta uključuje stalnu prisutnost na cesti, vozač Bibliokombija Ivan Salajić ističe kako do sada nisu imali nikakvih nezgoda na cesti.

– Sve protječe u najboljem mogućem redu. Kombi nas odlično služi i zadovoljni smo njime – rekao je.

Dolaskom u Vukosavljevicu dočekuje ih puna škola nestrpljivih đaka. Jedna od njih je i Ana (9):

– Jako mi je zanimljivo sve vezano uz Bibliokombi i veselim se čitanju dostupnih knjiga. Danas mi je u planu uzeti knjigu “Duh u močvari”. U Gradsku knjižnicu idem često, ali zbog udaljenosti ne onoliko često koliko bih željela. Kada ne mogu otići u grad, knjige posuđujem u školskoj knjižnici – kaže Ana.

Za razliku od njene prijateljice, Roberta (10) ne odlazi toliko često u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Virovitica jer joj, kako navodi, majka radi te je nema tko odvesti. Kao alternativu također ističe školsku knjižnicu, a Bibliokombi je postao još jedna mogućnost dolaska do omiljene knjige – djeci odličan “plan B”.

Služba Bibliokombija ima oko tri tisuće jedinica knjižnične građe. Vampovac ističe kako su i dalje najtraženije knjižnične građe vezane uz lektiru, a kada je riječ o knjigama iz slobodnog izbora, djecu najviše zanima sve vezano uz svemir, životinje i nogomet. Oni znatiželjniji imaju priliku naručiti i naslove po želji.
Roko (10), učenik Područne škole Sedlarica, jedan je od onih koji voli čitati o nogometu, a sada je na red došao Zlatan Ibrahimović.

Korisnike s nešto većim iskustvom čitanja, poput Romane (34), zanimaju sadržaji iz područja psihologije i religije. Ističe kako se dolazak Bibliokombija idealno poklopio s razdobljem života u kojemu se “nagrdila” da ne čita dovoljno.

Naposljetku, ima i onih kojima je ovo prvo iskustvo s “putujućom knjižnicom”.
Mia (9), učenica Područne škole Stjepana Sulimanca Štefine iz Turnašice, prošli put je propustila dolazak Bibliokombija u njeno mjesto pa je sada sve nadoknadila.

– Super mi je što posuđujemo knjige na ovaj način. U slobodno vrijeme volim čitati o životinjama pa sam danas posudila knjigu “Divlji konj”. Planiram i naredni put nešto slično uzeti – kaže.

Njena učiteljica Vesna Sučić ima samo riječi hvale za cjelokupni projekt:

– Ovakav nam je koncept svojevrsni “prozor u svijet”. Mi knjižnicu nemamo, odnosno imamo onu u Pitomači u koju idemo jednom godišnje. Ovo nam je izuzetna prilika – knjige dolaze k nama, ne moramo mi njima – zaključuje učiteljica.

Ekipa Bibliokombija strpljivo je odgovarala na svaki zahtjev svojih korisnika i brzinom svijetlosti došao je kraj još jednom radnom danu na terenu. U konačnici, pokretne knjižnice pridonose podizanju kvalitete života i znanja iz različitih društvenih sfera. Virovitičko-podravska županija u idućih će pet godina sufinancirati ustroj i rad ove službe, a članarina je besplatna za sve korisnike Bibliokombija.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content