DUHOVNI SMISAO: Tko su sveci?

Tko su svi sveti? To su naša braća i sestre po vjeri, koji su došli iz velikih nevolja ove suzne zemaljske doline, koji nisu posustali i odbacili svoju vjeru u teškim kušnjama i križevima, već ih je spasila njihova vjera i nada, pouzdanje u Boga.

Sveci su siromasi u srcu. Siromah ne oslanja svoj život na novac i užitke, već se potpuno oslanjaju na Boga i od Boga očekuju rješenje problema života. Sveci su blagi i milosrdni, nisu dopustili da osveta ili mržnja zavlada njihovim srcem. Nisu okretali glavu od potrebnih. Kako je Bog milosrdan, tako su i oni kod Boga našli milosrđe za sebe. Jer mjerom kojom mjeriš, tebi će se za uzvrat mjeriti. Sveci su čista srca, tj. oni koji nemaju maske, nisu dvolični. Što im je bilo u srcu, to su i ruke i jezik radili. A njihovo srce je bilo potpuno u Bogu.

Sveti su oni koji plaću i trpe, ali čuvaju nadu: nadu u Onoga koji ne razočarava, a briše sve suze. Oni ne sude, već svoju parnicu povjeravaju Bogu, pravednome sucu. Sveci su mirotvorci, progonjeni, neshvaćeni, oni koji su žedni pravde i za njom teže. Ljube nas i u Nebu, da nas tamo jednom mogu i zagrliti i primiti u svoju zajednicu svetih. Sve u svemu, sveci su puno drugačiji od nas, ali nas potiču i hrabre, zagovornici su nam i pomoćnici na životnom putu, a zahvaljujući njima i mi možemo postići svetost.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content