DUHOVNI SMISAO: Imamo li srce ili živimo bez njega?

Sa srcem ili bez srca? Razlika je tako velika kao razlika između neba i pakla, života i smrti, svjetla i tame. Kako strašno zvuči riječ: okrutnost. Imati srce, to je iznimno važno u životu. Ako imamo srce, tada možemo biti spašeni. Tu je u igri i naša ljudskost: imamo li srce ili živimo bez srca?

Ta svijest već stoljećima živi u našoj kulturi. Mi imamo škrinju opskrbljenu ogromnom ključanicom, ali ključ smo nažalost izgubili. Božja škrinja je mudrost, ljubav, njegova vječna vjernost, a ključanica je naše srce. Ključ smo izgubili. Ne uspijevamo više pronaći put do našeg srca.

Što učiniti s našim današnjim duhovnim stanjem? Uzmimo čekić i razbijmo našu ključanicu. Razderimo svoje srce i ponovo ćemo pronaći pristup skrivenom blagu u našem srcu.
Srce po Bogu je plod temeljitog procesa. Novo srce je podatno, primljivo, osjetljivo, uobličivo. Bog želi utisnuti u nas svoj zakon i svoju volju. “Blago čistima srcem, oni će Boga vidjeti.”

Istinski cilj našega života je Kraljevstvo Božje koje se podudara s gledanjem Boga. Sredstvo za stizanje na to razvidno poznavanje Boga je put čistoga srca. Povratak srcu je veliki pokret. Trebamo se odvojiti od svega ostaloga i ući u pustinju kako bismo ponovno pronašli svoje srce.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content