Gospa od Anđela: Vjernici mogu zahvaliti Gospi i anđelima za pomoć te dobiti potpuni oprost za svoje grijehe

Sutra (srijeda) je blagdan Gospe od Anđela, poznat i kao Porcijunkula, na koji vjernici mogu izmoliti potpuni oprost. Oprost je 1216. godine sv. Franjo izmolio od pape Honorija III. koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkule. Slaveći Blaženu Djevicu Mariju od Anđela, vjernici dobivaju također i poticaj da se sjete svog anđela čuvara.

Ovaj blagdan na poseban način slave franjevci, pa se u brojnim župama, uključujući i onu sv. Roka u Virovitici, gdje traje trodnevnica, za njega pripremaju bogatijim duhovnim programom. Uz svečanu svetu misu, moli se krunica i litanije te prikazuju molitve i zahvale Gospi.

Na sam blagdan, 2. kolovoza, u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici mise su u 7, 9 i 18.30 sati. Na taj dan, u svim bazilikama, svetištima i župnim crkvama vjernici mogu zadobiti tzv. porcijunkulski oprost.  Vjernici ga mogu izmoliti za sebe ili svoje pokojne.

Da bi se zadobio taj oprost, potrebno je pohoditi crkvu i u njoj izmoliti Očenaš i Vjerovanje, ispovjediti se, pričestiti te izmoliti molitvu na nakanu Svetog Oca.

Oprost se može zadobiti samo jedanput.

Što je „potpuni oprost“?

Uz oproštenje grijeha, u sakramentu Pokore, kada svećenik u ime Krista izgovara riječi odrješenja: ‘Ja te odrješujem’, postoje i zaslužene „vremenite kazne“, koje u zemaljskom vremenu valja ispaštati.

Naime, po Katekizmu Katoličke Crkve, svaki grijeh ima dvostruku posljedicu – osim što nas lišava zajedništva s Bogom, on nas ujedno i onesposobljava za vječni život. Grijeh uvijek iza sebe ostavlja određene rane ili posljedice (kao što su navezanost na neki grijeh, sklonost određenom grijehu ili padu), a ta „vremenita kazna“ je nešto što ćemo, ako je se ne oslobodimo na zemlji, ponijeti sa sobom u Čistilište.

Od navezanosti na grijeh moguće je tijekom života čistiti se raznim djelima milosrđa, molitvama te zacjeljivati rane, ali i koristiti milosrdne prilike poput blagdana Gospe od Anđela.

Što je Porcijunkula?

Sama Porcijunkula je crkvica koja se danas nalazi unutar bazilike Sv. Marije Anđeoske u Asizu, a koja je građena po nalogu pape Pija V.  i predstavlja kolijevku franjevaštva. To je malo svetište Sv. Marije Anđeoske koje je sv. Franjo sam prvi jako volio i smatrao ju je mjestom na kojem je Majka Gospodinova osobito prisutna i na kojem vjernicima daje utjehu i mir.

On je ondje često molio, a kasnije su se ondje počela okupljati i prva franjevačka braća, kako na molitvu, tako i na slavlje kapitula. Mjesto je to posebnog duhovnog ozračja i milosti koje mnogi vjernici opisuju kao „dodir Neba“. Njeno duhovno blago – milost potpunog oprosta, utjeha i mir tako na blagdan Gospe od Anđela postaje bliže i moguće ga je izmoliti   u svim bazilikama, svetištima i župnim crkvama. (www.icv.hr)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content