U državnoj službi odsad će se moći zapošljavati i stranci: Evo koje će uvjete morati zadovoljiti

Novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima omogućit će zapošljavanje stranaca u državnoj službi na određenim poslovima, rekla je danas za HRT Višnja Tafra, ravnateljica uprave za službeničke odnose Ministarstva pravosuđa i uprave.

Rekla je da će stranci moći obavljati informatičke, opće, administrativne ili računovodstvene poslove.

Tafra je jutros u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekla da centralizirani sustav selekcije, reforma koju provodi MPU, uključuje mogućnost da se kandidati za prijam u državnu službu prijave online.

Novina je i da će se zapošljavanje u državnoj službi omogućiti i strancima.

– To je novina koju uvodi novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima prema uzoru na europske države koje su to već omogućile – rekla je Tafra.

Hrvatski jezik i latinično pismo

Objasnila je da će se u državnoj službi moći zaposliti državljani država članica EU-a koji poznaju hrvatski jezik i latinično pismo. Moći će se zaposliti i državljani država izvan EU-a, ali uz dodatne uvjete – da za njihovo zapošljavanje odobrenje daje tijelo državne uprave nadležno za službenički sustav, uz uvjete koji su postavljeni posebnim zakonom, kao što je Zakon o strancima, dodala je Tafra.

Međutim, strancima neće biti dostupna sva radna mjesta.

– Mi smo se ipak opredijelili da stranci neće moći obavljati poslove iz djelokruga pojedinog tijela državne uprave koji su propisani Ustavom, zakonom i posebnim propisima, već će moći obavljati poslove koji se odnose na informatičke poslove, opće poslove, administrativne ili računovodstvene poslove – rekla je Tafra.

Mogućnost redovitog otkaza za one koji ne zadovoljavaju

Istaknula je i kako je već omogućeno i zapošljavanje umirovljenika do 67. godine života na pola radnog vremena, uz uvjet da mogu zadržati mirovinu.

Novim Zakonom o plaćama uvodi se i sustav ocjenjivanja kako bi se nagrađivala izvrsnost i uspješnost zaposlenika. S druge strane, osobe koje bi dobile ocjenu “zadovoljava” išle bi na dodatno obrazovanje, a moći će biti i raspoređene na niže složene poslove u okviru njihovog obrazovanja, dok će osoba koja ne zadovoljava, moći dobiti redoviti otkaz, rekla je Tafra. 

(vijesti.hrt.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content