Veliki Četvrtak: Misom večere Gospodnje vjernici pozvani na ljubav i služenje

Diljem svijeta večeras (četvrtak) slavila se Misa večere Gospodnje, a tako je bilo i u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici, gdje su vjernici molitvom i promišljanjem o služenju ušli u tri posebna dana pred Uskrs, tzv. samo srce liturgijske godine.

Na Veliki Četvrtak svećenici i vjernici sjećaju se prve Mise, koju je Isus slavio sa svojim učenicima, prije negoli će se povući u Getsemanski vrt, a potom biti izdan i ubijen.

Posebno važan trenutak Velikog Četvrtka je tzv. obredno pranje nogu, kada svećenik “preuzima” ulogu Isusa i po njegovom primjeru apostolima pere noge.  

Taj čin danas, u 21. stoljeću, nije lako razumjeti, pa ga je objasnio župnik fra Bernard Barbarić.

20230406_190613_copy_787x577

-U Isusovo vrijeme, noge su gospodarima prali sluge, robovi, ljudi koji su nažalost bili na najnižoj ljestvici društva. Isus je te večeri, kada je ustanovio Euharistiju, učenicima oprao noge kako bi im pokazao najbolji primjer služenja, ali i ljubavi. Pozvao ih je tako da ga slijede, da ljube i čuvaju jedni druge, da služe braći ljudima. Taj poziv i danas se odnosi, na svakoga od nas – istaknuo je.  

Vjernici su se danas mogli pričestiti pod obje prilike (kruh i vino), a potom je uslijedila – tišina. Crkva se ogolila od ukrasa, a posvećene hostije koje su namijenjene za pričest na Veliki petak s glavnog su oltara premještene na pokrajnji oltar u crkvi.

Vjernici su kući otišli bez uobičajenog “idite u miru”, jer se liturgija nastavlja sljedeći dan, obredom Muke Gospodnje na Veliki petak. Dio vjernika ostao je na  tradicionalnoj Getsmanskoj uri, gdje su kroz molitvu i klanjanje razmišljali o događajima Velikog petka, Isusovoj muci i predanju.

U prijepodnevnim satima na Veliki Petak vjernici će promišljati o križnom putu, a potom i sudjelovati u obredu Muke gospodnje i poklonstvu križu. Taj dan vjernici mogu pohoditi Isusov grob.  

20230406_190535_copy_1024x577

Na Veliku Subotu je Vazmeno bdijenje, koje svojim bogatstvom uključuje prekrasna starozavjetna i novozavjetna čitanja te Službu svjetla, pod kojom se pali i blagoslivlja Uskrsna svijeća, čiji plamen vjernici dijele u crkvi, a potom ostaje uz oltar cijele godine, do novog Uskrsa.

Na Vazmenom bdijenju kao i na prvoj jutarnjoj misi na Uskrs, u 6 sati ujutro, bit će i  tradicionalni blagoslov hrane. (www.icv.hr, mlo) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content