Virovitičanin Zoran Kozjak: Nakon braniteljske, obukao je “učiteljsku” odoru i s mladima danas gradi bolje društvo

Gotovo tri desetljeća prošlo je od završetka Domovinskog rata, ali za sve one koji su ga proživjeli, kao da je bilo jučer.  Ne kaže se bez razloga da je Domovinski rat zatekao ljude na radnim mjestima, školovanju, mirovini, maknuo ih iz kancelarija, s polja i iz udobnog doma. Ima puno bojovnika koji su hrabro branili Hrvatsku, kako tada, u braniteljskoj uniformi, tako i danas, kada grade jedno bolje društvo svojim angažmanom na poslu, kroz hobije, interese i razne druge aktivnosti.

Jedan od njih je Zoran Kozjak, svestrani stručni učitelj u sektoru strojarstva u Industrijsko-obrtničkoj školi u Virovitici.

Mnogi ga znaju po inovacijama s kojima osvaja nagrade. No, Zoran je i dobitnik nagrade Ministarstva znanosti (za doprinos tehničkoj kulturi u Hrvatskoj “Faust Vrančić”), Zahvalnice Grada Virovitice (za izniman doprinos u odgoju, obrazovanju i promicanju tehničke kulture) te drugih vrijednih priznanja i nagrada za svoj aktivan i kvalitetan rad s učenicima.

Ujedno, on je i hrvatski branitelj, časnik, nekadašnji pripadnik 127. brigade HV-a, a nakon rata i cijenjeni član udruge Hrvatski časnički zbor Virovitica, kroz koju je  nastavio pronositi istinu o Domovinskom ratu i našim pobjednicima.

zoran kozjak 1992
Foto: Privatni arhiv

-Iako je prošlo puno godina, nikad neću zaboraviti dane ponosa i slave. Imao sam  sreću da sam ostao živ, no mnogi od mojih prijatelja i suboraca u ratu su poginuli ili teško nastradali – prisjetio se Zoran Kozjak koji je tada, s 27 godina, bio jedan od mlađih bojovnika u 50. samostalnom bataljunu pod zapovjedništvom Đure Dečaka.

U nekadašnjoj JNA završio je za tenkistu pa je to znanje iskoristio u Domovinskom ratu, kaže. Ispričao nam je kako se svega nagledao na bojišnici – od strašnih scena pogibje i ranjavanja suboraca do hrabrosti koju su pokazali ne samo u ratu, nego i kasnije, kad je trebalo nastaviti s normalnim životom.

POVRATAK ZA KATEDRU

Nakon završetka rata, 1995. godine vratio se za školsku katedru.

-Iako sam imao mogućnost znanje upotrijebiti u službi Hrvatske vojske, umjesto vojne odore, koju sam teška srca skinuo, ipak sam radije obukao onu učiteljsku. Mislim da ovdje mogu puno više dati. Ujedno, ovdje se mogu opustiti, uz posao koji izrazito volim. To je i način na koji čovjek, ako je okupiran kvalitetnim mislima i obvezama, lakše zaboravi na sve one teške uspomene – smatra naš sugovornik.

Za Industrijsko-obrtničku školu kaže da obiluje učenicima koji znaju što žele. Dio njih je i vrlo kreativan, pa osim gradiva na nastavi žele znati i stvarati više.

-Iz tog razloga osnovao sam i inovatorsku grupu. Osim što učenicima daje mogućnost stvaranja vlastitih kreacija koje bi im mogle u znatnoj mjeri pomoći u i svakodnevnom životu, grupa kod njih može potaknuti i poduzetničku crtu.  Sve će im to dobro doći u budućnosti – naglašava Kozjak koji podsjeća kako je sve počelo 2000. godine, kada su se upoznali s “Business Innovation Program”, norveškom organizacijom koja promovira učeničko poduzetništvo.

Foto: K. Toplak

Kako je u skandinavskim zemljama učeničko poduzetništvo puno razvijenije nego kod nas, njihova iskustva i dobra praksa trebale su se prenijeti i na hrvatsko školstvo.

-Nažalost, takav princip nije zaživio u Hrvatskoj. Unatoč tome, nastavljamo na svoj način razvijati učeničko poduzetništvo. Pritom nisu izostali odlični rezultati, zahvaljujući raznovrsnim inovacijama koje su “pobrale” najveće nagrade i priznanja.

Osim toga, tim, nekadašnjim učenicima ova iskustva su itekako dobrodošla u njihovom poduzetništvu i raznim obrtima, a ja sam zasigurno jedan od najsretnijih zbog toga – rekao nam je ovaj skromni Virovitičanin koji ne govori puno o sebi, ali o njegovim zaslugama zato itekako govore rezultati kao i lijepe riječi učenika, kolega i poznanika.

PROMICATI ISTINU

Vrativši se za katedru, nastavio je i rad na promicanju istine o Domovinskom ratu.

-Nakon rata učlanio sam se u Hrvatski časnički zbor Virovitica kojeg smatram za jednu od najaktivnijih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a koju odlično vodi predsjednik udruge, umirovljeni bojnik HV-a Davor Špoljarić. Kao i drugim sličnim udrugama, namjera nam je svjedočiti o tim slavnim vremenima, educirati mlađu generaciju o ratu i držati uspomene na rat i sve proživljeno živima – dodaje.

IMG 20221117 115653
foto: M. Lovrenc

Tim povodom Hrvatski časnički zbor godinama aktivno prikuplja građu o Domovinskom ratu na našem području, neovisno je li riječ o dokumentima, fotografijama ili video zapisima, odjeći i obući, naoružanju… Navedeno se može vidjeti u Postavu “Virovitica u Domovinskom ratu” u Gradskom muzeju Virovitica.

-Za to je najviše zaslužan naš predsjednik Davor Špoljarić, ali i drugi članovi časničkog zbora. Nastojali smo, koliko tko može, dati svoj obol Postavu, kojim se ponosimo – zaključuje Zoran Kozjak.  

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content