U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba “Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije”

“Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije”, naziv je izložbe Hrvatskog školskog muzeja koja od 9. prosinca do 3. veljače 2023. godine gostuje u Gradskom muzeju Virovitica. Izložba kroz uvećane ilustracije iz Bertuchove slikovne enciklopedije popraćene vrlo zanimljivim kratkim tekstovima uvodi posjetitelje, male i velike, u svijet zanimljivosti, mašte, znanja i zabave, a posebno atraktivni su interaktivni sadržaji koji djeci kroz zabavu nude znanja za svakodnevni život.

Autorica izložbe je Kristina Gverić, kustosica i muzejska pedagoginja koja u petak, 9. prosinca nije mogla nazočiti otvorenju, a nakon uvodne riječi ravnateljice Gradskog muzeja Virovitica Mihaele Kulej, više o istoj rekla nam je Branka Manin, viša kustosica Hrvatskog školskog muzeja.

– Autorica nas ovom izložbom vraća u 1901. godinu otkrivajući vezu između školskog atlasa učenika iz Rakovca, Bertucha i Hrvatskog školskog muzeja. Predstavljena građa dijelom je jezgre Muzeja koju je prikupljalo napredno hrvatsko učiteljstvo krajem 19. stoljeća želeći ostaviti zalog za budućnost gradeći Hrvatski učiteljski dom i osnivajući Hrvatski školski muzej. Autroica Gverić ovom je projektu pristupila veoma ozbiljno, te je, služeći se svojim bogatim iskustvom, priredila izložbu koja privlači, informira, obrazuje te odgaja – rekla je između ostalog Manin.

MG_4163-Custom

Bila je ovo prva postavljena izložba kustosice kulturno povijsnog odjela Nikoline Hečimović koja je istaknula kako je izložba podijeljena u nekoliko tematskih cjelina.

– Sama izložba plod je temeljitog istraživanja autorice Kristine Gverić koja je na vrlo atraktivan način predstavila ilustriranu enciklopediju koja je nastala početkom 19. stoljeća, a ista je, ovdje u Gradskom muzeju Virovitica, podijeljena u nekoliko tematskih cjelina koje će posjetitelji moći vidjeti. Također, popraćena je interaktivnim sadržajem poput pulta, mosta ispod kojeg vreba “neman” i špilje, također imamo i prostor za slikanje, a možemo reći kako je ista složena poput šetnje enciklopedijom koju smo proučavali i stjecali nova znanja – istaknula je Hečimović.

Ovu zabavnu i posjetitelju okrenutu izložbu otvorila je zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, a između ostalih izložbi su nazočili i predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett Škvarić te ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ Tatjana Arnold Sabo. 

Kako je već ranije spomenuto, izložba će biti otvorena do 3. veljače 2023. godine.

(www.icv.hr, mra)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content