POLIKLINIKA NEDIĆ SLATINA Oni su liječnička obitelj kojima je središte srce i cjelovit pristup svakom pacijentu

Cjelovit, kvalitetan, stručan i profesionalan pristup svakom pacijentu uz korištenje suvremene medicinske opreme i uređaja te vrhunska medicinska usluga misao je vodilja liječničke obitelji Nedić iz Poliklinike Nedić u Slatini.

Zdravstvena ustanova Poliklinika Nedić osnovana je 1999. godine i među prvim je privatnim zdravstvenim ustanovama u Slavoniji. Registrirana je za pružanje usluga iz područja interne medicine/kardiologije, dermatovenerologije, urologije i neurologije. Osposobljena je za kompletnu neinvazivnu kardiološku obradu, a uz pomoć suradnih liječnika-specijalista pokriva čitavo područje ultrazvučne dijagnostike i bolesti štitnjače.

Obitelj Nedić specifična je po tome što su joj svi članovi liječnici. Dr. Petar Nedić je internist kardiolog, a „pozivom pulsa“ pošla su i djeca, kardiolozi dr. Ana Zasimenko Nedić, dr. Matej Nedić te dr. Mislav Nedić.

Supruga, dr. Jasminka Nedić Mandić je specijalist obiteljske medicine i 1994. godine otvorila je u Slatini prvu privatnu ordinaciju opće medicine na području Virovitičko-podravske županije, ugovorenu s HZZO-om. Uz ostali posao, u suvremeno opremljenoj ordinaciji radi i ultrazvučne preglede abdomena, prije čega je završila licencirani tečaj na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i jedna je od rijetkih liječnica obiteljske medicine osposobljena za takvu vrstu dijagnostike.

Govoreći o počecima, dr. Petar Nedić kaže kako su on i supruga Jasminka kao mladi liječnici došli u Slatinu 1987. godine, kako bi ovdje odradili staž u Domu zdravlja. Planirali su ostati samo jednu godinu. Ostali su cijeli život.

– U Domu zdravlja prošao sam sve faze rada u raznim ambulantama: seoskim, industrijskoj i Hitnoj pomoći. Tu sam postavio temelj svoje liječničke struke i iz tih dana nosim predivne i nezaboravne uspomene. Poslije odrađenog posla u sanitetu HV-a, otišao sam na specijalizaciju iz interne medicine u Osijek, gdje sam se zadržao osam godina. S vlastitom Poliklinikom započeo sam prije dvadeset godina, kao internističkom i ginekološkom ambulantom. Svako vrijeme s nešto manje posla iskoristio sam za brojne edukacije i tečajeve i konačno subspecijalizaciju iz kardiologije – ističe dr. Nedić.

MG_5315

PACIJENTI OD VUKOVARA DO ZAGREBA

U Poliklinici, koja ima ugovor s HZZO-om za internu medicinu/kardiologiju, zdravstvene usluge pruža pacijentima koji dolaze od Vukovara do Zagreba. Osim njega, u Poliklinici radi i osam vrhunskih liječnika specijalista koji dolaze iz Osijeka, Zagreba, Našica i Virovitice.

-Izgrađeni su kao osobe i stručnjaci, neki i s visokim znanstvenim titulama. Dvojica liječnika su u stalnom radnom odnosu, ostali su nam vanjski suradnici. Tu su i dvije mlade i poletne medicinske sestre i medicinski tehničar koji svoj posao obavlja revno i smireno, unatoč činjenici da ima transplantirani bubreg i gušteraču. Suradnja je uvjet opstanka u ovome poslu, prije svega na personalnoj razini s kolegama i pacijentima, ali i na razini zdravstvenih ustanova. Tu nema limita i ponosni smo što ne nalazimo na zatvorena vrata.

Najviše radimo kardiologiju i internu medicinu, ali smo vrlo zadovoljni s brzim širenjem ambulanti za dijabetes, bolesti štitnjače, urologiju i dermatovenerologiju – objašnjava dr. Petar Nedić. Naglašava kako u budućnosti Polikliniku želi proširiti za još dvije ili tri ambulante i obogatiti je s još nekoliko zaposlenika, kao i više dijagnostičkih i terapijskih pomagala.
-Taj proces je u tijeku. Budući da sam napunio šezdeset godina, razmišljam kako Polikliniku ostaviti u sigurnim upravljačkim i stručnim rukama.

Srce Poliklinike je kardiologija i tako će i ostati. Učinit ću sve da moji mladi kardiolozi, moji nasljednici, nađu model po kojem će se u dijelu ili kroz cijelo radno vrijeme ostvariti u Poliklinici. To će im biti najbolja rekuperacija za ovo ‘bolničko ludilo’ u kojem sada rade. Pacijenti su svuda isti. Oni su na moju veliku radost vrlo ambiciozni i u mnogim područjima kardiologije su me već lagano preskočili. Mogu slobodno reći: budućnost postoji – poručuje dr. Petar Nedić.

Za privatnu praksu kaže kako se može opisati jednoj riječju: služenjem.

-Svaka ordinacija/poliklinika ima svoj prirodni rast i nema uspjeha preko noći. Tomu svakako „kumuje“ privatna praksa kao kamenčić u hrvatskoj cipelici, ali nažalost i jal u prvim godinama rada od kolega, pa i neinformiranih pacijenata koji misle da su poliklinike „kešomati“, a ne prostor krvavog služenja. Ja sam se u služenju našao – ističe.

Za služenje pacijentima i to upravo u kardiologiji odlučili su se i kći Ana te sinovi Matej i Mislav.

dgdfgdg

TRAJNA EDUKACIJA

Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Ana Zasimenko Nedić stručni staž odradila je u Općoj bolnici Virovitica, od 2013. godine ondje je i trajno zaposlena, dok u Poliklinici Nedić radi kao vanjski suradnik.

Dr. Ana Zasimenko Nedić danas je subspecijalist kardiolog, koja je u posljednjih osam godina završila i niz međunarodnih tečajeva vezanih uz ultrazvuk srca i abdomena. Trenutno pohađa tečaj ultrazvuka štitnjače i ultrazvuka desnog srca pri Medicinskom fakultetu u Beču.
Ujedno je i majka dvaju blizanaca, Marka i Jane. Sa suprugom Pražakom živi u Češkoj, odnosno, obitelj živi na relaciji Češka-Hrvatska dok je dr. Ana na roditeljskom dopustu.

-Svaku slobodnu priliku koristim kako bih sudjelovala što je više moguće u radu Poliklinike, prvenstveno kao liječnik kardiolog, ultrasoničar (za sad radim ultrazvuk srca i abdomena), ali i u brojnim drugim zadaćama koje opstanaka i napredak takve ustanove zahtjeva. Zadaća mi je, između ostalog, marketing, analiza, održavanje i poboljšanje postojećih djelatnosti te sudjelovanje u nabavi novih aparata i materijala.

Važna nam je dobra komunikacija s poslovnim partnerima. Želimo ne samo napredovati i slijediti trendove u medicini, već ponajprije njegovati tzv. ljudski faktor, s pacijentom u središtu pozornosti i svih djelatnosti. Upravo to vidimo kao pravi moto Poliklinike – ističe dr. Ana Zasimenko Nedić.

U kardiologiji se zasad najviše bavi akutnom ali i preventivnom te kroničnom i palijativnom kardiologijom te općom internom medicinom, kako kroz ambulantni, tako i kroz bolnički rad. U budućnosti, ističe, voljela bi se više posvetiti tzv. „marginama“ kardiologije poput bolesti desnog srca te prirođenim srčanim bolestima u odraslih. Ujedno, tu je i itekako prijeko potrebna palijativna kardiologija koja, ocjenjuje, „sramežljivo“ ulazi u svakodnevni rad kardiologa.

MG_5365

I ISPITI I OBITELJ

Sličnim pitanjima godinama se bavi i dr. Mislav Nedić. Nakon završene osnovne i srednje škole u Slatini, upisao je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem je 2013. godine i diplomirao.

Pripravnički staž odradio je u Općoj bolnici Virovitica, nakon čega je dvije i pol godine radio u Zavodu za hitnu medicinu u Slatini. Od 2017. godine je na specijalističkom usavršavanju iz kardiologije u KBC Sestre Milosrdnice. Ističe da su mu najveći interes invazivna kardiologija, aritmije i elektrostimulacija srca.

– Trenutno se pripremam za polaganje specijalističkog ispita, što je istovremeno i otegotna i olakotna okolnost jer završavam jedno razdoblje svog profesionalnog puta, a istovremeno je nemoguće izbjeći stres same pripreme i pristupanja ispitu – ističe dr. M. Nedić, inače ponosni otac petero djece s kojima nastoji provesti svaki trenutak svog slobodnog vremena.

IZAZOV ZA LIJEČNIKE, SPAS ZA PACIJENTE

Dr. Matej Nedić diplomirao je 2015. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Stručni staž je odradio u Zavodu za hitnu medicinu VPŽ a potom je nekoliko mjeseci radio kao liječnik u Magdaleni – Klinici za kardiovaskularne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Potom dobiva specijalizaciju iz kardiologije u Poliklinici Nedić te nastavlja specijalističko usavršavanje u KBC Sestre Milosrdnice.

Zahvaljujući studentskim razmjenama, tijekom studija je imao priliku upoznati i sudjelovati u radu zdravstvenih sustava Libanona, Egipta i Italije. Iskustva su to koja su mu, kako otkriva, danas itekako značajna.

Uža područja interesa su mu ehokardiografija, koronarna bolest srca i zatajivanje srca. Kao razlog što je odabrao kardiologiju navodi dinamičnost i inovativnost struke, kao i širinu djelovanja koje pruža liječniku.

– Kardiologija se brzo razvija, što ju čini vrlo interesantnom, a nove znanstvene spoznaje s kojima se svakodnevno upoznajemo traže od nas stalni angažman i predanost. Kardiološki bolesnici su vrlo često opterećeni s bolestima i ostalih organskih sustava te su samim time vrlo složena skupina bolesnika, što struku čini izazovnom. Iz tog razloga, rad u kardiologiji je u isto vrijeme i složen, no i zanimljiv posao. Rezultati liječenja su zbog napretka struke često i brzo vidljivi, zbog čega je i zahvalna struka za liječnika – objašnjava dr. Matej Nedić.

MG_5334

HOLISTIČKI PRISTUP PACIJENTU

Dok su se Petar, Ana, Mislav i Matej odlučili za srce kao svoju profesionalnu preokupaciju, supruga i majka Jasminka, temelj obitelji,odabrala je i „temelj“ medicine – obiteljsku medicinu.

Za ovu vrstu posla kaže kako je zahtjevan te traži dobro poznavanje svih segmenata zdravstvenog sustava, holistički pristup bolesniku, poznavanje svoga pacijenta, vođenje bolesnika kroz labirinte zdravstvenog sustava i silnu administraciju te svakodnevni „multitasking”.

-Problem je što su liječnici obiteljske medicine zatrpani administrativnim poslovima koji realno ne spadaju u domenu našeg temeljnog posla, a to oduzima vrijeme i mogućnosti za bavljenjem bolesnikom i njegovim liječenjem – ističe dr. Jasminka iz bogatog iskustva, upozoravajući kako će, ne dođe li do radikalne promjene, obiteljska medicina izgubiti perspektivu za budućnost. Ambulante će ostati prazne – neće biti liječnika koji će raditi ovaj posao.

Govoreći o privatnoj praksi, dr. Jasminka Nedić kaže kako privatna praksa zahtjeva puno više angažmana, odgovornosti i znatno manje slobodnog vremena.
– Ujedno, kad ste žena i majka, potrebno je veliko balansiranje između poslovnih i privatnih obveza. U tome je podrška obitelji veoma važna. Mislim da sam uspjela u najvažnijoj ulozi života, a to je majka. Imam troje odrasle djece koji su liječnici-kardiolozi. Vjerujem da je njihovom odabiru pridonijelo to ozračje u kojem su odrastali – smatra dr. Jasminka Nedić. (PROMO)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content