Minute za tebe: Isus će uskrsnuti i dati svjedočanstvo da nismo stvoreni za smrt već za život vječni s Njime

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo emisiju “Minute za tebe” u kojima ćemo u našem radijskom programu i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.
Kroz ovaj hod i promišljanje vodi nas fra Marino Kuzminski iz Župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Svanula je Subota… Isus je u grobu. Svi su se razišli još jučer i u strahu i nevjerici ne znaju što će dalje biti. Sve ono što je Isus govorio i učio danas kao da je palo u vodu. Učenici su se zatvorili i u zbunjenosti zaboravili sve one navještaje i govore o Uskrsnuću. Uostalom još se ništa nije dogodilo što bi im prosvjetlilo pameti.
Čini se da su farizeji dobili ovu bitku.

Sjećam se kao dijete na veliku subotu i u mom domu je bio neobičan dan. Baka mi je sve s mirom objašnjavala i učila smislu naše vjere. Tako smo na veliku subotu u našoj obitelji bili u tišini. Nismo gledali televiziju, nismo slušali radio. Nije bilo vike i galame, nije bilo smijeha i vriske zaigranosti. Živjeli smo taj dan u jednoj ozbiljnosti išćekujući i poštujući onoga koji je položen u grob. Kad izgubimo voljenu osobu nije vrijeme za igru i veselje. Vrijeme je za molitvu i prisjećanje svih onih trenutaka koji su nam značili i stvorili nadu i vjeru da još ima Dobroga u ovome svijetu.

Takvo raspoloženje trajalo je do zalaska sunca kada bi krenuli u crkvu. I sjećam se da sam zbunjeno kao dijete gledao i pitao se zašto ovi ljudi pale vatru pred crkvom. Kao da se spremaju pripraviti roštilj. No, na kraju izlazi svećenik sa nekom velikom svijećom, moli se, škropi oganj, pali kadionicu i svijeću. Kao da po svijeći urezuje nešto… Ulazi u crkvu koja je mračna i svako malo stane i pjeva – Svjetlo Kristovo. Postavlja svijeću na stalak, okadi je i pjeva ugodnu melodiju svjetlu koje je Krist.
Sjećam se da je nakon toga bilo dosta čitanja i onda u jednom trenutku orgulje bi glasno zaorile, zvona zazvonila a pjevači zapjevali Aleluja – koji dosta dugo u crkvi nismo pjevali zbog Korizme.
Kažu – uskrsnuo je!!!

Dragi prijatelji, želim vam blagoslovljenu subotu. I ne boj se ako danas u crkvi na večer bude malo duža misa. Isus će uskrsnuti i dati svjedočanstvo da nismo stvoreni za smrt već za život vječni s Njime. Pobjedi umor i sve svoje brige i budi svjedok ovog trenutka u zajedništvu s ostalima koji se mole i žele nahraniti svoju vjeru u bolje sutra.

(www.icv.hr, foto: pixabay)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content