OPG DVOJAK U nagrađivanim vinima još se bolje uživa u prekrasnom ambijentu

Kad je riječ o uzgoju vinove loze i proizvodnji plemenite kapljice, virovitičko područje nesumnjivo pripada onom koje se može pohvaliti da mu baš sve: reljef, klima, vrste tla i brojni drugi činitelji idu na ruku.

Pod utjecajem osebujnog mirisa, punoće i kakvoće graševine, zelenog silvanca, rajnskog rizlinga, chardonnaya, bijelog i sivog pinota, traminca i drugih vrsta vina, kušaču prorade sva osjetila, a posebno ona koja objedinjuju osjećaj zdravlja, zadovoljstva i dobrog raspoloženja. No da bi ih što više približio gostima, poželjno je da vinar ima i posebno namijenjenu kušaonicu.

Jedan od njih koji je taj zadatak ozbiljno shvatio je i vodeći vinar naših krajeva, član Udruge Sveti Vinko iz Virovitice Franjo Dvojak. Njegov vinski kompleks na obroncima Bilogore u Podgorju sadrži sve potrebno: od lijepo uređene zgrade s vinskim podrumom i terasom, pogona za preradu, izdvojenog gurmanskog kutka te prekrasnih vinograda koji se protežu na 0,7 hektara i obiluju graševinom, sauvignonom i tramincem.

viber slika 2021 08 10 08 24 12 110 Custom

Ima tu i voća, a cijelom imanju obol daju i umjetnička djela. Autor umjetničkog dijela prostora je sam Franjo Dvojak koji smatra da je vizualni doživljaj važan dio ukupnog ambijenta kada se govori o kušanju vina.

SLUGA, A NE GOSPODAR

-Svi volimo da budemo u ambijentu u kojem se osjećamo ugodno. Upravo zbog toga moja supruga koja također ima izraženu umjetničku crtu i ja potrudili smo se da uredimo i vanjski i unutrašnji dio prostora. Ova zgrada je sagrađena prije 40 godina i namijenjena je vinu, a u sklopu nje nalazi se i odlična kušaonica – rekao nam je domaćin, koji je prvi kontakt s vinogradima imao već kao dječak. Njegovi roditelji su na tom prostoru, naime, nekad davno imali posađenu noju.

-S obzirom da mi je otac umro još kad sam bio dječak, morao sam na brzinu odrasti, školovati se, potom zaposliti i sve ostalo. Uspio sam u tome, radio kao instruktor vožnje u auto-školi, čitao i puno učio od drugih, posebno kada govorimo o vinogradarstvu i vinarstvu. Ovo zaista moraš voljeti, stalno se odricati i puno ulagati. Rezultat je oko nas, vrlo je vidljiv.

IMG 20210809 135244 Custom

Kroz ovaj vinski kompleks prošli su mnogi agronomi iz Hrvatske i inozemstva, mnogi znalci i ljubitelji vinske kapljice, mnogi vinari, bezbrojni gosti, ali i umjetnici koje posebno cijenim. Jedan od njih je i poznati virovitički kipar Igor Ruf koji je i autor metalne skulpture na ulazu u objekt, koja predstavlja sunčeve zrake koje obasjavaju vinograd – objašnjava Franjo, napomenuvši da je vrlo važno stalno pratiti trendove, učiti i 24 sata dnevno brinuti o svojem vinogradu.

Sve ovisi o zalaganju vinogradara, odnosno vinara, njegovom iskustvu, stručnosti, pridržavanju svih agrotehničkih mjera i kvaliteti preradbenog pogona, kaže.

-Dobro je znano da biljka osjeća i da se o njoj treba brinuti ako želite da što više i bolje rodi. Svjesni smo i ovih vremenskih promjena koje su pomalo izmjestile vinogradarske zone. Temperature zraka u našem podneblju daleko su više nego prije, a nekad izostane pogodno vrijeme koje bi dalo optimalan urod. No vjerujem da je moja stalna prisutnost s mojim trsovima bila ipak presudna i da će urod biti dobar, a vino kvalitetno bar na dosadašnjoj razini – kaže ovaj vlasnik vrhunske graševine, višestruko nagrađivani vinar diljem mnogih vinogorja, sretan što će u povodu Dana grada Virovitice, točnije 14. kolovoza u njegovoj kušaonici u Podgorju uživati u vinima svi koji požele okrijepiti nepce dobrom kapljicom.

IMG 20210809 163524 Custom

Pripremljena su razna kvalitetna i vrhunska vina koja će se konzumirati u lijepo uređenom ambijentu iz posebnog vinskog posuđa uz naravno obvezan kruh, sir i voće. Kušaonica će 14. kolovoza raditi cijeli dan, termini su određeni po dva sata, od 10 do 20 sati, a svi zainteresirani moraju se najaviti na broj mobitela 099 754 1000 – rekao nam je na kraju razgovora domaćin svim vinoljupcima Franjo Dvojak.

(promo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content