Može li Europa bez plastike? U subotu Unija posve zabranjuje plastične slamke i jednokratni pribor za jelo

Može li Europa bez plastike – vidjet ćemo od subote kada Unija u potpunosti zabranjuje, primjerice, plastične štapiće za uši, slamke i jednokratni pribor za jelo. Zamijeniti bi ih trebale ekološkije, ali i puno skuplje varijante od papira ili drveta pa je pred vratima i rast cijena u ugostiteljstvu, osobito u dostavi hrane.

Europska unija donijela je Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu prije dvije godine i od 3. srpnja ona se potpuno izbacuje iz uporabe. Kako Zakon o gospodarenju otpadom čeka drugo čitanje, u Hrvatskoj se potpuno izbacivanje plastike prolongira do donošenja Zakona, piše RTL.

Jednokratni pribor za jelo, posude za hranu i poklopci, čaše, štapići za uši, štapići za pričvršćivanje balona, vrećice – sve što je od plastike ide u povijest.

Ekološka alternativa jednokratnoj plastici je kartonska ili drvena ambalaža i pribor, ali to je skuplja varijanta, pa je izvjesno da će ugostitelji poskupjeti dostavu hrane za par kuna

Do donošenja Zakona hrvatski ugostitelji računaju potrošiti jednokratnu plastiku koju imaju na zalihi. Kazne bi se nakon toga mogle kretati između 10 tisuća i 200 tisuća kuna.

(rtl.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content