PEPELNICA Fra Vedran Kos: Ove korizme postimo od zloće i plačimo za propuštenim dobrima

Obredom posipanja pepela u znaku križa po glavama vjernika u okviru svetih misa, danas (srijeda) je počela korizma, vrijeme pripreme za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Vjernici su pozvani da narednih 40 dana posvete postu, molitvi i djelima milosrđa, odnosno ljubavi, kako bi se ponovno okrenuli Bogu i ljudima. U župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici prijepodnevnu misu služio je fra Vedran Kos, koji je u propovjedi progovorio o konkretnosti žrtve i promišljanja Božje riječi za vrijeme korizme.

Naglasak je posebno stavio na „skrovitost“, riječ koju današnje Evanđelje donosi u kontekstu žrtve i dobrih djela, kako se sve ono što vjernik uzme za odricanje i pokoru te dobra djela koja planira činiti ne bi pretvorilo u reklamu vlastite dobrote, a bez koristi za drugoga.

IMG 20210217 093026 Custom

Obrazlažući Katekizam katoličke Crkve, vjernike je konkretno proveo kroz mogućnosti življenja korizme.

– Bogu je pojaviše stalo da mu se vratimo iz ljubavi, posteći od zloće, plačući za propuštenim dobrima, kukajući nad vlastitim slabostima i grijesima. To nije ni plač ni kukanje koje vodi u beznađe, nego plač i kukanje koje možemo usporediti s plačem male djece koja tuguju za svojim roditeljem. Gospodin od nas traži da s Njim gradimo takav odnos, odnos povjerenja i ljubavi, a ne straha.

ŽRTVA IZ LJUBAVI

Jer, idemo li logikom čiste religioznosti, ako ćemo se držati propisa, žrtve, pokore, a ne vidjeti Boga ni čovjeka oko sebe, onda smo u napasti da nalikujemo farizejima iz Evanđelja, koji sve što čine, čine samo na van, dok im ispod svega srce ostaje zatvoreno za onaj pravi, živi odnos s Bogom i ljudima – konkretno je ohrabrio vjernike fra Vedran Kos uoči obreda „pepeljenja“.

IMG 20210217 092122 Custom

Objasnio je kako se poziv na pokoru i obraćenje ne može zaustaviti samo na onim izvanjskim manifestacijama, postove i mrtvljenja tijela, već je naglasak korizme na unutarnjoj pokori, odricanju od grijeha i loših navika. Prilika je to za korjenitu promjenu života u kojoj će temelj uvijek počivati na Božjem milosrđu, rekao je.

– Bez unutarnje pokore sva izvanjska pokornična djela ostaju besplodna i lažna. Što god činili ove korizme, dakle, neka to što pokazujemo izvana izlazi iz dubine našeg srca, neka ima temelj u vjeri i želji da se što više približimo Bogu i ljudima – potaknuo je vjernike fra Vedran Kos.  (www.icv.hr, mlo)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content