GRADSKO VIJEĆE Vijećnici dali zeleno svjetlo za tri kredita za najvažnije gradske projekte

Na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, sazvanoj po hitnom postupku, vijećnici su usvojili tri odluke koje se tiču zaduživanja Grada, Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i Dječjeg vrtića Cvrčak u Privrednoj banci Zagreb. Glasovima 12 prisutnih vijećnika, iz redova vladajućih, (HDZ-HSLS-HSP AS) Grad Virovitica dobio je zeleno svjetlo za kratkoročno zaduživanje za 40 milijuna kuna na 12 mjeseci, dok su suglasnost za dugoročno zaduživanje, na 10 godina, dobile OŠ Ivane-Brlić Mažuranić za 2,5 milijuna kuna i Dječji vrtić Cvrčak za 5,8 milijuna kuna.

Svoje protivljenje ovim zaduživanjima oporba je iskazala nedolaskom na sjednicu. Uoči same sjednice Dražen Kurečić (SDP) u ime svih oporbenih vijećnika rekao je kako smatraju da “premijer Plenković treba raspustiti Gradsko vijeće i gradonačelnika te imenovati povjerenika dok se ne rasvijetli trenutna financijska situacija”.

IMG 20191203 163038

Zašto su potrebna ova zaduženja na sjednici je obrazložila privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Grbac.

– Budući da je u provedbi znatan broj kapitalnih projekata koji se dijelom sufinanciraju bespovratnim sredstvima pomoći, a koje stižu Gradu tek po podnesenim zahtjevima za nadoknadu sredstava, potrebno je kratkoročnim kreditom premostiti jaz zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza jer obveze dospijevaju znatno ranije nego što sredstva pomoći budu uplaćene u proračun. Tako će nam ova sredstva služiti samo za premošćivanje tog jaza. Znači, kada dođu sredstva pomoći mi ćemo ta sredstva vezana za kratkoročno zaduživanje vraćati. Ovo zaduživanje služi kako ne bi zablokirali poduzetnike, da i oni mogu dalje isplaćivati plaće i obveze dobavljačima i podizvođačima – obrazložila je privremena pročelnica.

IMG 20191203 163354

Kada je riječ o dugoročnim zaduživanjima OŠ IBM i Dječjeg vrtića Cvrčak istaknula je kako su se obje ustanove za potrebe plaćanja svoga udjela u energetskim obnovama morale same zadužiti, ali kako će, budući da nemaju vlastitih sredstava za vraćanje kredita, sredstva za otplatu kredita osigurati njihov osnivač Grad Virovitica.

– Grad kao jedinica lokalne samouprave nema osnovu u zakonu da bi se mogao zadužiti za dugoročne kredite svojih ustanova – istaknula je Grbac.

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je kako su ova zaduženja nužna za sljedeće korake u provedbi velikih projekata Grada Virovitice.

– Energetska obnova IBM vrijedna je 6,9, a vrtića 11,5 milijuna kuna, to je važno da građani znaju jer se mi zadužujemo samo za jedan mali dio. Ostatak je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – rekao je Kirin i osvrnuo se na kritike oporbe o nepotrebnom zaduživanju.

IMG 20191203 163838

– Trebaju li nam ovi projekti ili ne? Neka mi netko kaže da je protiv COOR-a, da je protiv dogradnje bolnice ili gradnje i uređenja škola jer to košta. Onda ćemo novac za ove projekte čekati da dobijemo na lotu? Ispada kao da ja za sebe dižem ovaj kredit, a jasno i glasno se vidi da je novac namjenski određen i zna se gdje će se potrošiti. Funkcioniranje EU je takvo: izvolite napraviti, platite, a nakon toga mi ćemo vam novce doznačiti. Mi s ovime prebijamo našu tekuću nelikvidnost, ne uzimamo nikakve novce koji nisu namijenjeni – rekao je Kirin. (www.icv.hr, ml)

[g-gallery gid=”566467″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content