GRADSKO VIJEĆE Usvojen rebalans gradskog proračuna, s 232,8 milijuna kuna nastavljaju započete projekte

Gradsko vijeće Grada Virovitice usvojilo je danas (petak) rebalans proračuna Grada Virovitice za 2019. godinu i projekcije proračuna za 2020. i 2021. godinu. S 13 glasova za i četiri oporbena protiv usvojena je odluka kojom rebalansom novi proračun iznosi 232,8 milijuna i donosi nastavak važnih projekata za grad i virovitička prigradska naselja.

Među njima su planirane energetske obnove društvenih domova, područnih škola, dovršetak trodijelne sportske dvorane, nova infrastruktura u Poduzetničkoj zoni Antunovac, izgradnja područnih škola i vrtića, ulaganja u obrazovanje, školstvo, komunalna održavanja i infrastruktura te potrebe djece i mladih, kulture i sporta.

IMG 20191122 205732

MAKROEKONOMSKO PLANIRANJE 

– Ovo nije jedini rebalans koji nas čeka u narednom razdoblju, proračun ćemo mijenjati sukladno sredstvima i projektima, a zasad mogu reći kako će svi projekti koje smo započeli biti i ostvareni. Prioritetne ćemo dovršiti, a druge, poput izgradnje novog bazena, staviti na čekanje dok se za njih ne iznađu sredstva. Jer planiramo makroekonomski proračun grada za 2030. godinu, budući da planiramo novo, kratkoročno zaduženje od 40 milijuna kuna na rok od 10 godina i želimo maksimalno iskoristiti fondove za sufinanciranje projekata, svi gradovi koriste tu priliku, pa će ju iskoristiti i Virovitica – istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin koji je rekao kako u siječnju slijedeće godine završava kredit od 30 milijuna kuna, što će se svakako osjetiti kao olakšanje u proračunu.

Ove godine Virovitica je dobila i nove obveze, a koje se tiču ulaganja u obrazovanje – uz 100.000 kuna godišnje za rad Visoke škole Virovitica i postojeća izdvajanja za udžbenike, prijevoz i stipendije, s 500.000 kuna godišnje sudjelovat će i u financiranju Drvnog studija Šumarskog fakulteta u Virovitici.

– Gledat ćemo zadužiti se samo za one projekte koji imaju smisla i koji su financijski dugoročno isplativi – rekao je I. Kirin. Vijećnici su usvojili i odluku o pokriću manjka prihoda za proračunsku 2018. godinu te iz prethodnog razdoblja u ovoj godini, u visini od ukupno 17.029.261,51 kuna.

Oporba je glasovala protiv proračuna. – Ne možemo podržati ovaj proračun jer je neozbiljan i jer ispada kao da se netko malo zaigrao željama – istaknuo je Dražen Kurečić (SDP) koji je u ime oporbe naglasio kako su protiv novih zaduživanja i financijskih opterećenja na teret građana.

IMG 20191122 185431

ZANIMLJIV AKTUALAC

Prije same sjednice, vijećnici su otvorili niz pitanja na Aktualnom satu, a jedno od najvažnijih bilo je vezano uz slučaj Siniše Palma, oštećenja gradskog proračuna i istrage USKOK-a koja je u tijeku. Oporba je i ovaj put tražila ostavku I. Kirina.

Gradonačelnik Ivica Kirin na upit vijećnika Miljenka Sabe (HDZ- HSP AS-HSLS) o istrazi rekao je kako još nemaju novih informacija nadležnih tijela vezanih uz slučaj te pozvao sve da se strpe do okončanja postupka. Podsjetio kako rade na tome da dio novca u gradski proračun vrate putem sudskih postupaka.

Za vrijeme trajanja Aktualnog sata, zagrebačka slobodna novinarka Iva Anzulović predvodila je mirni prosvjed ispred Gradske uprave, na kojoj se okupilo dvadesetak građana.  – Prošlo je gotovo šest mjeseci otkako je Siniša Palm pronađen mrtav i mislim da je šest mjeseci i više nego dovoljno za istražiti jednu smrt mladog čovjeka pod sumnjivim okolnostima.

prosv1

U ovom slučaju obdukcija nije napravljena i slučaj već šest mjeseci stoji na svom mjestu. Jedino što je učinjeno je da je Državna revizija utvrdila da nedostaje 17,2 milijuna kuna, ali pitanja i dalje stoje – rekla je I. Anzulović, dodavši kako su na ta pitanja građani došli podsjetiti Gradsku upravu jer više nemaju strpljenja.

I. Anzulović dijelila je i letke s pitanjima građana, a u jednom trenu upalili su lučice ispod transparenta te zviždanjem iskazali svoje nezadovoljstvo u istrazi oko cijelog slučaja u kojem se, ističe I. Anzulović, još uvijek ne znaju točni „uzroci i vrijeme smrti S. Palma, jer obdukcija nikad nije napravljena“.

Na prosvjed se tijekom Aktualnog sata, na kojem se moglo čuti zvuk zviždaljki izvana, osvrnuo i gradonačelnik I. Kirin te rekao kako podsjeća sve one koji su zaboravili, da se Grad Virovitica prvi ponudio platiti troškove obdukcije, ako taj postupak bude zatražen od obitelji ili nadležnih tijela u istrazi.

IMG 20191122 173440

HSPD BRISANA IZ REGISTRA 

Sama sjednica bila je u znaku zanimljive informacije: da je Hrvatska stranka pravne države (HSDP), koja je osnovana 2007. godine i koja u radu Gradskog vijeća sudjeluje u svom trećem mandatu, prestala postojati. Njezin predsjednik mr. Siniša Prpić i član Vladimir Čordašev danas su tako kao nezavisni vijećnici sudjelovali u radu Gradskog vijeća, u kojem su u koaliciji s MOST-om.

Tijekom rasprave, gradonačelnik I. Kirin nazvao je cijelu situaciju ironičnom, a S. Prpića simbolično nazvao modernim don Quijoteom, koji je, boreći se za pravdu i transparentnost za govornicom Gradskog vijeća „u tišini ugasio vlastitu stranku koja je stvorila dug od 1,2 milijuna kuna“.  (www.icv.hr, mlo,ml)

[g-gallery gid=”564869″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content