“BOLEST SA 100 LICA” Korisnici Gradskog društva Crvenog križa Virovitica prisustvovali predavanju o celijakiji

U prostorijama Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Virovitica održano je danas (utorak) predavanje o celijakiji, kako je mnogi doktori nazivaju, bolesti sa 100 lica.

Celijakija ili glutenska enteropatija je najčešća kronična gastroenterološka bolest, ali se o njoj premalo govori i premalo zna. Ova bolest je nasljedni imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajnu nepodnošljivost glutena, bjelančevine žitarica poput pšenice, ječma i raži. Mnogo je onih koji ni ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

IMG 20191112 100216 Custom

– S obzirom da je celijakija poprilično neprepoznata bolest, važno je o njoj govoriti svima, osobito osobama treće životne dobi. Celijakija je prepoznata u pedijatriji, manje u odrasloj dobi, a gotovo nikada kod starijih osoba – otkrio je Ivan Andrašević, liječnik primarne zdravstvene zaštite, koji i sam pati od celijakije.

Na predavanju je doktor Andrašević govorio o prepoznavanju bolesti, odnosno o kliničkoj slici koja može biti poprilično raznolika, o dijagnosticiranju bolesti te o pravilnoj bezglutenskoj prehrani.

IMG 20191112 100347 Custom e1573564437797

Osobe kojima je dijagnosticirana celijakija, već su “prošle velik put”.

– U današnje vrijeme teško je dijagnosticirati celijakiju, ponekad je potrebno i 15 godina, a liječenje ove bolesti može se samo na jedan način, striktnom bezglutenskom prehranom – rekao je I. Andrašević te pozvao sve one kojima je dijagnosticirana celijakija kao i one koji tek primjećuju simptome, da se obrate udruzi “Celijakos”, koja se bavi savjetovanjem, a može pomoći i pri dijagnosticiranju ove bolesti.

(www.icv.hr, lmh, foto: L. Martinko Hock)

[g-gallery gid=”562716″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content