Učenicima nižih razreda besplatni udžbenici, za više razrede osnovih škola 200 kuna vaučeri

Grad Virovitica i ove godine kupit će nove udžbenike za učenike nižih razreda osnovnih škola. Lani je Grad za tu svrhu izdvojio 290.000 kuna. Ove godine iz proračuna će biti izdvojeno 240.000 kuna, odlučeno je danas na kolegiju gradonačelnika.
– Za učenike od 1.do 4. razreda bit će kupljeni svi novi udžbenici i oni će đake čekati na klupama prvi dan škole. Roditelji će morati kupiti samo dodatni materijal, kao što su atlas, radna mapa za likovni i radne bilježnice, odnosno ono što nisu udžbenici – najavio je Alen Bjelica, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice.

Iako je Grad planirao kupiti nove udžbenike i za učenike od 5.-8. razreda, promjena u nadležnom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a koje je najavilo da će se udžbenici slijedeće godine mijenjati, promijenila je tu gradsku odluku. – Udžbenici koji su sada u uporabi i koji su se i sami mijenjali u ove tri godine potpuno prestaju vrijediti sljedeće godine – objašnjava A. Bjelica. Dodaje da bi trošak za gradski proračun za nove udžbenike, a koji bi već sljedeće godine završili u reciklaži, iznosio čak 800.000.

udžbenici

Umjesto toga, Grad je za svakog učenika osigurao vaučer od 200 kuna, koji će moći iskoristiti prilikom kupovine udžbenika za novu školsku godinu. – Učenicima će vaučeri biti uručeni na podjeli svjedodžbi, a roditelji će ih moći iskoristiti u Narodnim novinama prilikom kupnje udžbenika i drugih materijala potrebnih za nastavu – objašnjava A. Bjelica.

Gradska uprava sljedeće godine, za školsku godinu 2018./2019. kupit će nove udžbenike za sve učenike osnovnih škola, najavljeno je na kolegiju. – Neodgovorno je baciti milijun kuna za udžbenike koji za godinu dana neće vrijediti. Zato molim roditelje za strpljenje, ove godine idemo s besplatnim udžbenicima za učenike od 1.- 4. razreda te s 200 kuna vaučera za više razrede, a nagodinu će svi imati besplatne udžbenike, za što ćemo izdvojiti 1,1 milijun kuna – rekao je gradonačelnik I. Kirin. Grad ostaje pri odluci da besplatne udžbenike, neovisno o razredu koji pohađaju, i dalje dobivaju učenici slabijeg imovinskog cenzusa.
(www.icv.hr, mlo; foto: arhiva)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content